Werken zonneboilers in de winter?

Waterverwarmers op zonne-energie genereren in de winter niet zoveel warm water. Systemen die in het noordoosten zijn geïnstalleerd, zijn beschermd tegen vorst en sneeuw smelt van uw zonnewaterverwarmingscollector ruim voordat deze van uw dak glijdt. Het eerste dat u moet onthouden, is dat zonneboilers niet bedoeld zijn om uw boiler volledig te vervangen. Een typische zonneboiler kan in de loop van dat jaar 60-80% van het water verwarmen dat u gebruikt.

Van april tot september wordt het meeste van uw warme water verwarmd met zonne-energie. Warmwaterverwarmers op zonne-energie werken wel in de winter, maar hun efficiëntie wordt drastisch verminderd. Een goed ontworpen warmwatersysteem op zonne-energie kan in de zomer maar liefst 100% van uw warm water produceren, maar dat aantal kan dalen tot minder dan 25% tijdens een hele slechte winter. Ja, een thermisch zonnestelsel werkt in de winter.

Het zal echter een stuk minder efficiënt zijn dan in de zomer. Om deze reden zult u waarschijnlijk meer afhankelijk moeten zijn van uw ketel, dompelverwarming of ander noodwaterverwarmingssysteem, aangezien de thermische zonne-installatie niet dezelfde verhouding van het warme water in uw huis zal bijdragen. De terugverdientijd van een zonneboiler varieert afhankelijk van wat u momenteel gebruikt om uw water te verwarmen en hoeveel warm water u elke dag gebruikt. De beste thermische zonnepanelen kunnen helpen om de energierekening van woningen met een warmwatercilinder te verlagen.

Uw verkoper van waterverwarmers moet u door de beschikbare functies kunnen leiden en u kunnen helpen begrijpen welke geschikt zijn voor uw regio. Als je echter in een staat als Michigan of Ohio in het noorden woont, neemt de hoeveelheid water die door de zonneboiler wordt verwarmd af. Veel regio's met de koudste wintertemperaturen hebben in de winter geen gebrek aan zonlicht, dus ervoor zorgen dat uw boiler het hele jaar door goed werkt, is het belangrijkste probleem om bevriezing te voorkomen. Deze oplossing stroomt vervolgens door een spiraal in uw warmwatercilinder om het water op te warmen voor gebruik in uw huis, zodat er in feite geen koud water door de collectoren zelf stroomt en het risico loopt te bevriezen.

Uw eerste optie voor een warmwaterboiler op zonne-energie in een koudegebied is een zogenaamd actief gesloten kringloopsysteem. Zolang de zonneboiler correct is geïnstalleerd, moet deze zo zijn ontworpen dat hij tijdens de wintermaanden niet bevriest. Warmwaterverwarmingssystemen op zonne-energie hebben een onderdeel dat bekend staat als een collector, waar water de warmte van de zon kan absorberen voordat het terugkeert naar een opslagtank voor gebruik in uw huis. Wat het risico op bevriezing betreft, moet elk actief zonnewaterverwarmingssysteem (zie hier voor een uitleg van de verschillende soorten waterverwarmingstoestellen) zo zijn ontworpen dat het in de winter niet bevriest.

Als je naast een zonneboiler ook zonnepanelen hebt, kun je deze truc misschien proberen. Dit is de reden waarom elke zonneboiler die in de Verenigde Staten wordt geïnstalleerd, zal worden aangesloten op een traditionele boiler. Van het type collector dat u gebruikt tot het ontwerp van uw opslagtank en systeem, er zijn veel manieren om zonneboilers warm te houden.